Çocuk Scooterı Nasıl Olmalı? Nasıl Seçilir?

Scooter modelleri

Scooter, çocuklar yürümeye başladığı andan itibaren kullanabileceği ve çocuk gelişimine bir çok açıdan faydası olan eğlenceli bir vasıtadır. Yaş ve kullanıma göre tekerlek sayıları değişir. İki, Üç ve dört tekerlekli olabilen scooter modelleri, oldukça fazla alternatif sunabiliyor. Çocuk scooter modellerinin üst gövdeleri katlanabilir yada çıkabilir. Çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmesine yardım ederek parkta ya da sahilde istediği gibi özgür hareket edebilmesini sağlayan iyi bir scooter modeli seçmek için bazı konulara dikkat etmek şart. Çocuğunuza en uygun scooter modelini nasıl seçmelisiniz ve iyi bir scooter’da hangi özellikler olmalı?

Çocuklar için Scooter Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

İyi bir çocuk scooter‘ı seçmeden önce bazı noktalarına dikkat etmek oldukça faydalı olacaktır. İlk olarak yaşa dikkat etmek gerekir. Genellikle 2 yaşını doldurmuş çocuklar rahatlıkla scooter kullanabilir. Siz de çocuğunuzun yaşına ve boyuna uygun bir scooter modeli seçerek ilk adımı atabilirsiniz. Tekerlek seçimi ikinci önemli noktadır. 2 ve 4 yaş arasındaki çocukların dengeyi daha iyi kurabilmesi ve daha kontrollü bir şekilde scooter kullanabilmesi açısından 3 ya da 4 tekerlekli scooter modelleri daha uygun olabilir. Çocuğunuzun yaşı daha büyükse ya da denge konusunda iyi ise, 2 tekerlekli scooter modellerini de satın alabilirsiniz. İki tekerlekli modeller yüksek manevra kabiliyeti sunar ama denge kontrolü sağlamada 3 ve daha fazla tekeri olan modellere kıyasla daha zordur. Scooter almadan önce dikkat edilecek bir diğer konu da koruma aksesuarlarıdır. Scooter'a mutlaka kask, bileklik ve dizlikten oluşan koruyucu aksesuarlar ile binilmelidir, çocuğunuzun scooter’a bu aksesuarlar olmadan binmesi ciddi yaralanmalara neden olabilir.

İyi Bir Scooter’da Şart Olan Özellikler.

Çocuğunuza uygun bir scooter seçerken malzeme kalitesine özen göstermeniz gerekir. Çocuğunuz düz bir zeminde scooter kullanacaksa daha sağlam yol tutuşuna sahip lastik tekerlekli scooter modellerini tercih etmelisiniz. Scooter'ın platform kısmının geniş olması oldukça önemlidir. Çocuğunuz kaygan olmayan geniş platformlara iki ayağını da rahatlıkla koyabilir ve scooter’ı bu şekilde daha kontrollü ve rahat kullanır. Çocuğunuz 4 yaşından küçükse kolay kullanabilmesi için hafif plastik malzemeden yapılmış scooter modellerini tercih edebilirsiniz. 4 yaş ve üstü çocuklar için ise metal scooter modelleri iyi bir seçenek olur. İyi bir scooter’da olan özelliklerden biri de ayarlanabilir direksiyonudur. Boyu ayarlanabilen direksiyonlar büyüme çağında olan çocuklar için ideal sürüş tutuşunu sağlar. Scooter boyutları genellikle 80 cm’den 1 metre 20 cm hatta 1 metre 30 cm boylarına kadar çıkabilir. Sizde çocuğunuzun boyuna uygun bir modeli rahatlıkla seçebilirsiniz.

İdeal Bir Scooter’da Direksiyon ve Fren Kontrolü nasıl olur?

boy

‌‌Scooter’ın doğru şekilde kullanılabilmesi için ayarlanabilir bir direksiyona sahip olması önemlidir. Böylece direksiyon çocuğun boyuna uygun şekilde ayarlanır ve daha kontrollü bir şekilde tutulabilir. Çocuğun buyuna göre yüksek ya da alçak olan direksiyonlar çocuğunuzun ideal dengede durmasını zorlaştırır. İyi bir scooter alırken fren kontrolü dikkat edilecek özelliklerden biridir. Fren kontrolü olan scooter modelleri, çocuğunuzun çok daha güvenli sümesini sağlar. 2 yaşından itibaren kullanılabilen scooter’lar, çocuğunuzun psikomotor gelişimine ve öğrenmesine yardımcı olur. El, ayak ve göz koordinasyonu sağlayan modeller, çocuğunuzun doğal vücut hareketlerine uyum sağlayacak şekilde hareket eder. Hafif bir scooter seçmek hem sizin hem de çocuğunuzun scooter'ı rahat taşımasını sağlar. Bunun yanı sıra kolay kurulan ve katlanabilen scooter modellerinden seçerek daha rahat taşıma sağlarsınız.

Kendiniz İçin Scooter Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Özellikler.

Scooterlar kullanma amacınıza ve kullanan kişiye göre farklılık gösterir. Genel olarak tekerlek büyüklüğü, board uzunluk ve genişliği, süspansiyon seçeneği, direksiyon yüksekliği ve genişliği önemli faktörlerdir. Kriterleri kendi istek ve beklentilerinize göre değerlendirmelisiniz.

Kaç Tekerlekli Scooter?

Scooterlarda tekerleklerin sayısı azaldıkça sürüş zorluğu artar. Ön kısmında birden fazla tekerlek olan scooter modelleri daha dengelidir. Dolayısıyla bu modeller genelde küçük yaşta başlayanlar için tercih edilir. Önde iki tekerlek ve arkada tek tekerlek kombinasyonları olur. Daha yaygın modeller ise önde tek tekerlek olanlardır. Arkada board’u ikiye ayıranlar veya arkada iki tekerlekli olanlar biraz daha ustalaşmış sürücüler içindir. En klasik modeller ise önde ve arkada birer tane tekeri olan modellerdir. Bunları genelde sürüş dengesini kazanmış olan sürücüler kullanır.

Scooter’ın ve tekerleğinin büyüklüğü ne kadar olmalı?

Büyük tekerlekli scooter modelleri (180,200,230 mm) uzun mesafede daha iyi sürüş yaparken çarpma etkilerini aza indirger, kasis ve kıvrımları daha rahat alır, genelde daha geniş board taşırlar. Bu avantajların yanı sıra taşımak için daha ağırdırlar (4.5-6 kg arası), yoğun trafikte daha zor geçerler ve daha geniş açıyla dönüş kabiliyetleri azalır.

Küçük tekerlekli scooter modelleri (100-145 mm) ise daha kolay hızlanıp yavaşlarlar ve daha kolay taşınırlar (4 kg altı). Ancak daha çok titreşim hissederler ve gövdeleri daha ufaktır.

Scooter board büyüklüğü ve genişliği konusunda ise büyük board’lu  scooter modelleri biniş ve iniş açısından rahattır. Üzerinde rahatça ağırlığınızı verebilir, ayak pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Küçük board’lu scooter’lar ise daha az yer kaplarlar, daha hafiflerdir, hızlanmak ve yavaşlamak daha kolay, dönüşler daha hızlıdır.

Scooter board’unuz yerden ne kadar yüksekte ise scooter’ı itmeniz o kadar kolay olur ancak denge açısından daha çok zorluk çekersiniz.

Scooter süspansiyon ve fren özellikleri

Süspansiyon tercihi size kalmış. Süspansiyon özellikle kasisli ve kırık yollarda çarpmaları hafifletirken, scooter’ı ağırlaştırır ve daha komplike (daha çok teknik bakım ve arıza) hale getirir. Uzun ve zorlu yollarda avantaj olurken, scooter’ın elde taşındığı ve kısa mesafelerde daha avantajsız olabilirler.

Scooterlar’ın fren sistemi daha çok direkt arka tekerlek üzerindeki ayakla basılan ayak frenidir. Nadiren el frenli scooter modelleri de üretilmektedir ancak çok hız yapmıyorsanız scooter’ınızı ağırlaştırmamak ve karışık hale getirmemek adına el freni tercih edilmez.

Katlanabilir scooter modelleri ve gerekli ekipmanlar

Scooter'ınızı elde taşımak istiyorsanız veya kısıtlı alanınız varsa katlanabilir kilitli scooter modelleri pahalı gibi gözükse de uzun vadede, kullanım ve taşıma açısından avantajlı olacaktır. Bu scooter'ların katlama yerinde kullanılan materyal ve kilit sistemi özellikle kontrol edilmelidir, sık kullanımda esnemeyen kilitler tercih edilmelidir.

Elektrikli Scooter'ı Nasıl Seçmeli.

Şehir hayatında gün geçtikçe yoğunlaşan trafik ve ulaşım zorluğu ile insanların özgürce hareket etme isteklerinin daha fazla artması elektrikli scooter’a olan talebi artırmakdır.

Günümüzde insanların elektrikli scooter'ları sevmesinin birkaç nedeni vardır. Okula, işe veya farklı bir noktaya gitmek için büyük zaman tasarrufu sağlar. Çok ekonomiktir, enerji ve ulaşım masraflarınızdan çok fazla tasarruf yaptırır. Sportiftidir, günlük yapmanız gereken vücut hareketlerini siz elektrikli scooter’la yolculuk yaparken yapmış olursunuz. Eğlencelidir Elektrikli scooter 2 tekerlek üzerinde hareket eden araçlardır, bu nedenle uygun taşıma kapasitesi ile hız, hareket kabiliyeti içerenn konforlu ve eğlenceli bir kullanım sağlar. Çevrecidir, elektrikli scooterlar şarj edilebilir olduğu için çevre dostudur.

Kısa ve orta mesafeli ulaşımda eğlenceli bir kullanım konforu sunan elektrikli scooter'ler yaş grubu, kullanıcı ağırlığı ve modellerine göre 25 km kadar hız yapabilirler. Menzil yine marka ve modele göre değişiklik gösterebilmekte olup 30 km menzile kadar çıkabilir. Pil dolum süresi 5 saate kadar değişim gösterir, Elektirikli Scooter motor gücü kullanım amacı ve modellerine göre 250 watt a kadar çıkabilir. Elektirikli Scooter batarya (pil) ömrü kullanım süresine göre değişiklik göstermektedir. Marka ve modele göre değişim göstermekte beraber maksimum hız ile kullanıldığında 60 dakika batarya (pil) kullanım süresi vermektedir. Önemi Not : Pil veya Batarya elektrikli scooterların en önemli ve ençok dikkat edilmesi gereken yedek parçasıdır. Bu nedenle s-scooter seçimi sırasında dünya çapında bilinen markaların ürünlerini tercih etmeniz önerilmektedir. Bilinmeyen ve kendini bu konuda ispat etmemiş markaların teknik servis ve yedek parça sorunları ile karşılaşabilir scooter bataryası ile ilgili önemli sorunlar yaşayabilirsiniz.

Elektrikli Scooter Teknik Özellikleri.

E-Scooter'lar günümz yüksek teknolojileri kullanılarak ergonomik ve fonksonel yapıları sayesinde çok pratiktir. Alaminyum alaşımlı malzemelerden üretilmiştir ve hafiftir. Genellikle 1140 x 1080 x 500 mm ölçülerinde üretilen elektrikli scooter'lar pek çok yere rahatlıkla sığar taşıma ve muhafaza için büyük kolaylık sağlar. Bu özelliği ile kullanım ve kullanım sonrası konforuludur.

Fren sistemi elektrikli scooter için önemli bir parçasıdır. Disk fren sistemi gnel olarak kullanılmakta olup, bu fren siztemi sizi güvende tutar. Marka ve modellerine göre değişiklik göstermekle birlikte e-scooter’larda elektronik ön hız ve mesafe göstergesi, Cruze Kontrol (Hız sabitleme sistemi), led aydınlatma sistemi, korna, stop lambası, pil göstyergesi gibi spesiyal ek standart paketlerde yer almaktadır.

Elektrikli Scooter Hangi Yaş gurubu için uygundur?

Marka, model ve kullanıcı fişziki ağırlığına göre değişmekte olup dünya çapındaki üreticiler 6 yaş itibarı ile elektrikli scooter üretimi yapmaktadırlar. Önemli Hatırlatma : satın alacağınız e-scooter için mutlaka yetkili ve bir noktadan teknik destek alarakak ürün seçimini yapınız veya ürün teknik özellikleri ve kilo ağırlık kapasitesine mutlaka dikkat ediniz.

Elektrikli Scooter Fiyatları.

Yoğun talep gören elektrikli scooterlar günümüzde farklı marka model ve yapıda üretilmekte olup döviz bazında satılmaktadır.100 ile 1000 dolar arasında farklı motor gücü,pil ömrü,taşıma kapasitesi ve ek aksesuarlarına göre fiyatlarda değişiklik göstermektedir. Bee.com.tr Razor ve Micro olmak üzere elektrikli scooter ürününü müşterilerine sunar.

Elektrikli Scooter Güvenlik Hatırlatması.

Güvenli bir sürüş için mutlaka elektrikli scooter kullanırkan kask, diz ve dirsek koruması mutlaka kullanınız.

Ürün satın alma kararı verirken no-name yada tanınmamış markalar yerine dünya markalarını tercih edin, bu seçim size çok daha güvenli ve ekonomik olacaktır.

Etiketler: Scooterlar hakkında birçok şey...
Mart 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR