Akıl ve Zeka Oyunları Fayda Mı?

Zeka ve Akıl Oyunları!

AKIL VE ZEKA OYUNLARI YARARLI MI?

Bu soruya cevap vermeden şu soru geliyor akla : Akıl ve zeka oyunları yerine koyabileceğimiz ya da onunla aynı etkiye sahip başka bir şey var mı? 😊 yok!

Çünkü Akıl ve Zeka oyunları oynarken beynin kullanılmayan bütün alanları kullanılır. Örneğin, matematik çalışırken beynin sol lobu çalışır veya sanatsal çalışmalar sağ lobu çalıştırır ama zeka oyunları her iki lobuda kullanmayı gerektirir. Şöyle düşünebilirsiniz; bütün kasların kullanıldığı sporlar nelerdir? Akla en başta gelen yüzmedir daha sonra kort tenisini ekleyebiliriz. İşte akıl ve zeka oyunları da böyledir; beynin bütün alanları çalışır. Bu yüzden akıl ve zeka oyunlarının yerine koyabileceğimiz başka bir şey şuan itibariyle yok. 

Akıl Zekâ Oyunları İle İlgili Yapılan Deney

Amerika’da nörolog Silvia Bunge bir deney yaptı. Bu kişi akıl ve zeka oyunlarının beyni şekillendirip şekillendiremeyeceği üzerine çalışan bir bilim insanı. Bu deney için okul ortalaması düşük bir ilkokul seçti. Deney yaklaşık 3 ay sürdü. Bu deneyde çocuklara haftada yalnızca 2 saat sadece akıl ve zeka oyunları oynamalarını sağladı. Burada püf nokta çocukların oyun oynarken kesinlikle eğlenmelerini sağlamaktı. Çünkü Bunge ve ekibi eğlenme olmazsa çocuklarda gelişimin sınırlı olduğunu tespit etmişlerdi. Deneye başlamadan önce ölçülen IQ ortalaması 90’dı. 3 ayın sonunda bu oyunları oynayan çocukların IQlarında 13 puanlık bir sıçrama oldu. Bu 13 puan ne ifade ediyor derseniz şöyle söyleyebiliriz; bir çocuğun IQsu bir okul yılı boyunca en fazla 12 puan gelişebiliyor. Ama akıl ve zeka oyunları ile yalnızca 3 ay gibi kısa bir sürede bunu rahatlıkla geçebiliyorsunuz. 

Finlandiya Eğitim Sistemi ve Akıl Zekâ Oyunları

Finlandiya gibi bir ülke eğitimde dünyada neredeyse sonuncuyken eğitim sisteminde köklü değişiklikler yaptı. İlkokulda çocuklarda okuma yazmaya ilk 3 sınıfta başlatılmıyor. Peki, ne yapılıyor? İlk 3 sınıfta çocuklara yalnızca akıl ve zeka oyunları ile desteklenmiş oyunlar oynatılıyor. Çocuklar eğlenirken beyin gelişimi maksimum düzeye geliyor. Finlandiya şuan işte bu sebeple eğitimde zirvelerde.

 

Her Seviyeye Uygun Akıl Zekâ Oyunları

Akıl ve zekâ oyunlarını yalnızca üstün zekâlılar mı oynamalı gibi ailelerden sorular alıyorum. Tabi ki yalnızca üstün zekâlılar değil bütün herkes oynamalı zira beynin farklı bölgelerini kullanmayı sağladığı için farklı düşünme becerileri gelişirken hem matematik zeka, hem sözel zeka ve duygusal zeka gelişimi söz konusu oluyor. 

  • Sosyal beceriler kazanıyor,
  • Rekabet edebilmeyi öğreniyor,
  • Bir yanlış yaptığında arkadaşını ya da öğretmeni suçlamak yerine, kendisiyle yüzleşmeyi ve öz eleştiri yapmayı öğreniyor,
  • Duygularının sorumluluğunu almayı öğreniyor.
  • Aile dışında farklı bireylerle ve kendi akranlarının içinde kendine güvenmeyi öğreniyor,
  • Liderlik özellikleri gelişiyor,
  • Disiplin duygusu kazanıyor,
  • Daha düzenli çalışma alışkanlığı kazanıyor ve,
  • Çocuklar kesinlikle eğleniyorlar.

 

Her Yaşa Uygun Akıl Zekâ Oyunları

Yalnızca çocuklar mı akıl ve zeka oyunları oynamalı. Kesinlikle hayır. Yetişkinlerin de bu oyunları oynayarak daha dikkatli hale geldiğine, daha farklı düşünebilme yeteneklerinin geliştiğine, daha hızlı düşünüp daha hızlı karar verebilirler. Ayrıca yetişkinlerin de beyinlerini daha aktif kullanmaya ihtiyacı vardır. 

Alzheimer İçin Yeni Bir Umut

Alzheimer hastalığı için bir yararı oluyor mu? Hastalığın başlangıç evrelerinde veya daha buraya ulaşmadan evvel akıl ve zeka oyunlarına başlayanlar hastalığı öteleyebildiği ve ileriki evrelere geçişin yıllar sonrasına aktarımının mümkün olabilmektedir.

 

Televizyon, Tablet ve Telefon Yerine, Akıl Zeka Oyunları mı?

İşte şuan ilk sorulan soruya dönecek olursak akıl ve zeka oyunları yararlı mı? Akıl ve zeka oyunlarının yetişkinler, yaşlılar ve bütün çocuklar için kesinlikle yararlıdır. Televizyon, Tablet ve Telefonun beyni olumsuz olarak etkilediği bilimsel olarak kanıtlandığı bir dönemde hem onları bunlardan uzaklaştırmak hem de bunların beyin için yıkıcı etkilerinden kurtulmak adına Akıl ve Zeka Oyunlarına yönelmelerinin hem çocuklarımız için hem bütün bireylerimiz için çok önemli olduğunu kesindir. Bee.com.tr olarak Akıl Oyunları kategorimizde sizleri bekleyen Akıl ve Zeka oyunlarına göz atabilir ve hemen alabilirsiniz. Yoksa siz hala çocuğunuzu televizyonun önüne oturtup veya eline telefonu, tableti verip kendi işinize mi bakıyorsunuz?

Akıl ve Zeka oyunları eğlenerek öğrenmeyi sağlayan, çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan oyunlardır. Çocukların yeteneklerini geliştiren ve yeni yetenekler kazanmasını sağlayan zeka oyunları, hızlı karar verme, bir sonraki adımı düşünme ve olasılık hesaplama mantığını geliştiren oldukça faydalı oyunlardır.

Karakter gelişimine de olumlu katıkları olan bu oyunlar, çocukların planlı hareket etme becerilerini geliştiren ve kötü alışkanlıkların önüne geçen eğlencelerdir. Zeka oyunları ile bilgi ve becerisini arttıran çocukların kendine olan güveni artmakta, kendi sınırlarını tanıması sağlanmaktadır.Zeka oyunlarının bazıları cool games kategorisine giriyor; bu oyunlar hem eğlendiriyor hem de zekayı geliştiriyor. Yetenekleri yanında eksiklerini de gören çocuk, eksik yönleri geliştirmek ve daha yetenekli hale gelmek için neler yapabileceğini araştırır. Konsantrasyon gerektiren zeka oyunları, çocukların dikkatini toplama becerisi sağlayarak derslerine de olumlu katkılar sağlamaktadır. Zeka oyunları oynayan çocukların ezberci değil araştırmacı ve meraklı olduğu gözlemlenmiştir. Sorgulayıcı bir tavır içinde olmaya başlayan çocuk, yeteneklerini ve yaratıcılığını geliştirmek için araştırmayı seven bir birey haline gelmektedir.

Akıl ve Zeka oyunlarının faydaları:

  • Zekayı aktif tutarak öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • Planlı hareket etme becerisi kazandırır.
  • Öngörüyü güçlendirir.
  • Yeni yetenekler edinmeyi sağlar.
  • Unutkanlığa iyi gelir.
  • Konsantrasyonu yükseltir.
  • Çözüm üretme ve çok yönlü düşünme yeteneğini geliştirir.
  • Yeteneklerin sınırını tanımayı sağlar.
  • Araştırmacı yeteneğini geliştirir.
  • Ezbercilikten uzaklaştırarak araştırmacı bir kişilik kazandırır.
  • Başarısızlıklarda yılmamayı ve tekrar denemeyi öğretir.
  • Kuralları anlamayı ve öğrenmeyi sağlar.
  • Sistemli düşünme alışkanlığını kazandırır.
  • Boş vakitlerin hem eğlenme hem de öğrenme ile geçmesini sağlar.

Eğitim yanında yetenek geliştirici özellikleri ile dikkat çeken zeka oyunları, problem çözme ve analitik düşünme ile neden sonuç ilişkisi becerileri kazandırmaktadır. Çocuklar zeka oyunları oynayarak daha hızlı düşünen ve daha çabuk karar verebilen bireyler olmaktadır. Binlerce oyundan ilgi alanına giren zeka oyunları ile vaktini en güzel şekilde değerlendiren çocuklar, bu oyunlar sayesinde yeteneklerini ortaya çıkararak geliştirmekte ve yeni yetenekler edinmektedir.

Etiketler: Akıl ve Zeka Oyunları Fayda Mı?
Mart 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR